Fluor Architectur - Guillaume Avenard and Hervé Schneider

Raphaël Hefti, To Reflect or Not to Reflect

NOMINATED @ European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015.   CONNECTIONS / “The violet, blue, green, yellow, orange, red house” by Raphaël Hefti . . .

Roman Theatre

ARLES / This 2,000-year-old Unesco World Heritage site now fully assumes its identity as a two-faced, transformative Janus: as an archaeological site and a summer festival stage.

Child Care Centre

LAMPERTHEIM / Facing urban noise and nuisance, this child care centre raises up a protective lattice street side. In the gardens behind, the centre opens up with a play of facades drawing on the imaginary world of tree houses.

Farming Shed

LOGELBACH / This extension radicalizes the codes of this barn to transform the existing building. The result: a homogeneous and absolutely different whole.

Ill Tennis Club

STRASBOURG / To celebrate the merger of two tennis clubs, the master plan conceived of a twin building that highlights their union in the design of the facade.

Vincent van Gogh Foundation

NOMINATED @ European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015.   ARLES / The complete renovation of a former private mansion in Arles exactly responded to the Foundation’s desire to bring  a contemporary perspective on the work of Vincent van Gogh to life.

Central Harbour

PORT-SAINT-LOUIS-DU-RHONE / At the gateway to the Camargue, the urban redevelopment of the harbour basin (40,000 m2) brings into the present a minerality perpetually exposed to sun and wind.

Triple-skin Facade of Glass and Wood

SKIN / Arriving at Villa Jalle means never growing weary of surprises . . .

Child Care Centre

DRULINGEN / The site fought to resist the programme; the project tamed it by protecting the site from the aggressive and by connecting with the best. A two-in-one  sustainable design serving the growth of children.

Villa Jalle

PROVENCE / Faced with a request for the exceptional, and considerable design requirements, this renovation creates a vibrant gesture that plays on vernacular architecture codes. 

Child Care Centre

OSTWALD / Located at the entrance of an ambitious eco-neighbourhood, this child care centre sets the ecological tone while also fulfilling its role as a public building.

Learning to See

FRAMES / The young users of the Drülingen child care centre . . .  

Light and Perspective

REFLECTIONS / At the dead-end that became the entrance to the Enclos St. Césaire, a mirrored wall (80 m2) . . .

Drama and Surprise

FULL vs. EMPTY / All scenography plays with empty and full spaces. The design of the Colmar Houssen Beach configures these shapes . . .

Colmar Beach

COLMAR HOUSSEN / Located within 215 hectares bordered by motorways, this ‘other world’ transports a summer day-tripper onto the playful and bare stage of a vast seaside theatre.

Enclos St-Cesaire

ARLES / Limited by a major archaeological discovery, the renovation of the Enclos St. Césaire into an office complex enabled the site to open up new and radical perspectives.

The projects

List of works

Sustainability Meets Conservation

NOMINATED @ European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015.   SUSTAINABLE DESIGN  / The ambitions of the Vincent van Gogh Foundation called for excellence in energy performance. 

Modular Exhibition Stands

SCHIRMECK / In the lobby of this memorial with powerful architecture, these ultra-functional and mobile structures are also narrative objects.

Plate Tectonics: Three-ply, One Hundred Times

ORIGAMI / The living room of  Villa Jalle concentrates the vital energy . . .

Maillon Theatre

STRASBOURG / In response to the city’s desire to give the theater Maillon a building worthy of its actors, its artists, and the public, the project developed a unique architecture in harmony with its surroundings.

Stone, Wood and Aluminium

SKIN / Growing Old Together

A Style Forged From Combination

NOMINATED @ European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015.   REVIEW / "Born from a complex web of desires, the architectural design of the Vincent van Gogh Foundation . . .

Life under the Cobblestones

THE GARDEN / Between foliage and minerality, the garden at the entrance to the  l’enclos Saint-Césaire

A Protective Cross Fade

BORDERS / The extension of the intergenerational centre at Villa Kolbsheim opens onto the gardens through a glass facade over its full height, creating a seamless transition between inside and out.

Half-portcullis, Half-lattice

SKIN / At Drulingen, the street-facing facade of the Child Care Centre rises up as mesh of wood . . . (Siberian larch)

Intergenerational Community Centre

STRASBOURG / At the centre of a park, the renovation and extension of this mixed-use community centre strengthens the intergenerational bonds between seniors and young children.

Subscribe Connexions Scroll to Top