Fluor Architectur - Guillaume Avenard and Hervé Schneider

Roman Theatre

ARLES / This 2,000-year-old Unesco World Heritage site now fully assumes its identity as a two-faced, transformative Janus: as an archaeological site and a summer festival stage.

Raphaël Hefti, To Reflect or Not to Reflect

NOMINATED @ European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015.   CONNECTIONS / “The violet, blue, green, yellow, orange, red house” by Raphaël Hefti . . .

Child Care Centre

LAMPERTHEIM / Facing urban noise and nuisance, this child care centre raises up a protective lattice street side. In the gardens behind, the centre opens up with a play of facades drawing on the imaginary world of tree houses.

Farming Shed

LOGELBACH / This extension radicalizes the codes of this barn to transform the existing building. The result: a homogeneous and absolutely different whole.

Vincent van Gogh Foundation

NOMINATED @ European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015.   ARLES / The complete renovation of a former private mansion in Arles exactly responded to the Foundation’s desire to bring  a contemporary perspective on the work of Vincent van Gogh to life.

Ill Tennis Club

STRASBOURG / To celebrate the merger of two tennis clubs, the master plan conceived of a twin building that highlights their union in the design of the facade.

Central Harbour

PORT-SAINT-LOUIS-DU-RHONE / At the gateway to the Camargue, the urban redevelopment of the harbour basin (40,000 m2) brings into the present a minerality perpetually exposed to sun and wind.

Triple-skin Facade of Glass and Wood

SKIN / Arriving at Villa Jalle means never growing weary of surprises . . .

Child Care Centre

DRULINGEN / The site fought to resist the programme; the project tamed it by protecting the site from the aggressive and by connecting with the best. A two-in-one  sustainable design serving the growth of children.

Villa Jalle

PROVENCE / Faced with a request for the exceptional, and considerable design requirements, this renovation creates a vibrant gesture that plays on vernacular architecture codes. 

Child Care Centre

OSTWALD / Located at the entrance of an ambitious eco-neighbourhood, this child care centre sets the ecological tone while also fulfilling its role as a public building.

Learning to See

FRAMES / The young users of the Drülingen child care centre . . .  

Light and Perspective

REFLECTIONS / At the dead-end that became the entrance to the Enclos St. Césaire, a mirrored wall (80 m2) . . .

Drama and Surprise

FULL vs. EMPTY / All scenography plays with empty and full spaces. The design of the Colmar Houssen Beach configures these shapes . . .

Colmar Beach

COLMAR HOUSSEN / Located within 215 hectares bordered by motorways, this ‘other world’ transports a summer day-tripper onto the playful and bare stage of a vast seaside theatre.

Enclos St-Cesaire

ARLES / Limited by a major archaeological discovery, the renovation of the Enclos St. Césaire into an office complex enabled the site to open up new and radical perspectives.

Sustainability Meets Conservation

NOMINATED @ European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015.   SUSTAINABLE DESIGN  / The ambitions of the Vincent van Gogh Foundation called for excellence in energy performance. 

Plate Tectonics: Three-ply, One Hundred Times

ORIGAMI / The living room of  Villa Jalle concentrates the vital energy . . .

Maillon Theatre

STRASBOURG / In response to the city’s desire to give the theater Maillon a building worthy of its actors, its artists, and the public, the project developed a unique architecture in harmony with its surroundings.

The projects

List of works

Modular Exhibition Stands

SCHIRMECK / In the lobby of this memorial with powerful architecture, these ultra-functional and mobile structures are also narrative objects.

Stone, Wood and Aluminium

SKIN / Growing Old Together

A Style Forged From Combination

NOMINATED @ European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015.   REVIEW / "Born from a complex web of desires, the architectural design of the Vincent van Gogh Foundation . . .

Life under the Cobblestones

THE GARDEN / Between foliage and minerality, the garden at the entrance to the  l’enclos Saint-Césaire

A Protective Cross Fade

BORDERS / The extension of the intergenerational centre at Villa Kolbsheim opens onto the gardens through a glass facade over its full height, creating a seamless transition between inside and out.

Half-portcullis, Half-lattice

SKIN / At Drulingen, the street-facing facade of the Child Care Centre rises up as mesh of wood . . . (Siberian larch)

Intergenerational Community Centre

STRASBOURG / At the centre of a park, the renovation and extension of this mixed-use community centre strengthens the intergenerational bonds between seniors and young children.

Subscribe Connexions Scroll to Top